Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Tobak


När man röker suger man i sig tusentals giftiga ämnen, tobak är vårt största enskilda folkhälsoproblem. Både rökning och snusning är en vana som man lär sig (den är inte medfödd) och det leder ofta till ett starkt långvarigt beroende.

Förutom att det leder till sjukdomar och sämre kondition så påverkar det även munhälsan negativt, ger missfärgade tänder, dålig andedräkt och tandlossning. Ändå är det vanligt att man börjar för att vara häftig eller snygg.

För att skydda unga personer från farorna med att använda tobak, finns en lag som säger att man inte får köpa tobak om man är under 18 år.

Tobaksfri Duo

Folktandvården jobbar med Tobaksfri Duo. Elever i årskurs 6 skriver ett kontrakt med en vuxen om att vara tobaksfri hela högstadiet. Det här är ett sätt för att förhindra att barn och undomar börjar använda tobak.

Att röka vattenpipa

VattenpipaAtt röka vattenpipa har blivit allt mer populärt och det finns mycket okunskap kring riskerna med att röka vattenpipa. En vanlig föreställning är att det inte är lika skadligt att röka vattenpipa som vanlig tobaksrökning. En vanlig myt är att den tobak som används i vattenpipor inte innehåller nikotin. Detta stämmer inte.

Genom att röka vattenpipa under 1 timme får du i dig 100-200 gånger mer hälsofarlig rök än genom 1 cigarett. Att röka vattenpipa utgör en allvarlig hälsofara för rökaren och andra som utsätts för röken.

Att sluta röka

Det är lätt att bli beroende av tobak. Bara efter några cigaretter kan hjärnan bli beroende av nikotinet. Vill du ha hjälp med att sluta röka eller snusa kan du ringa till sluta-röka-linjen tel: 020-84 00 00

Vill du ha mer information prata med din tandläkare eller tandhygienist.

Du kan också gå in på dessa hemsidor:

www.tobaksfakta.org

www.fhi.se

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Besöksadress

Folktandvården Gävleborg AB
Nygatan 18
803 20 Gävle

Hitta till oss

Postadress

Folktandvården Gävleborg AB
Box 581
801 08 Gävle

Faktureringsadress

Folktandvården Gävleborg AB
XX1784
FE987321
737 83 Fagersta
Leverantörer »

Kontakta oss

Växel: 026 - 15 76 10
Faktura- och frisktandvårdsfrågor:
026 - 15 78 56
E-post: ftv@regiongavleborg.se
OBS! Vid av- eller ombokning av tid kontakta din klinik.
Ansvarig utgivare: Britta Schüllerquist