Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Isningar och ilningar i tänderna

Aj!

Har du känt isningar/ilningar i en tand någon gång? Det handlar om en kortvarig smärta som kan utlösas t ex när du äter godis, glass eller dricker kallt vatten. Det kan finnas flera orsaker till varför det börjar ila i tanden. En sprucken fyllning eller en spricka i tanden kan ge ilningar. Tyvärr kan ilningarna också tyda på att du har fått ett kariesangrepp (hål i tanden).

Ilande tandhalsar

Många har besvär med känsliga tandhalsar, framför allt i samband med något kallt, sött eller surt. Även vanlig tandborstning kan ge besvär. Tandhalsen är mera utsatt än tandkronan eftersom den inte har någon skyddande emalj. Tandhalsarna får också lättare karies.

Vad kan du göra?

Det finns särskilda tandkrämer mot känsliga tandhalsar. Du kan prova att använda en sådan. Hjälper inte det kan du kontakta din tandläkare. Det finns flera olika sätt att behandla känsliga tandhalsar.

Tandgnissling

En annan tänkbar orsak till ilningar är tandgnissling. Den som gnisslar tänder kan ha överbelastat dem så att de blivit extra känsliga.

Sök hjälp!

Det kan vara svårt att härleda varifrån ilningarna kommer och vad som är orsaken till det. Eftersom det finns flera anledningar till varför du kan uppleva ilningar i tänderna, är det en god idé att låta någon av våra tandläkare undersöka saken.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Besöksadress

Folktandvården Gävleborg AB
Nygatan 18
803 20 Gävle

Hitta till oss

Postadress

Folktandvården Gävleborg AB
Box 581
801 08 Gävle

Faktureringsadress

Folktandvården Gävleborg AB
XX1784
FE987321
737 83 Fagersta
Leverantörer »

Kontakta oss

Växel: 026 - 15 76 10
Faktura- och frisktandvårdsfrågor:
026 - 15 78 56
E-post: ftv@regiongavleborg.se
OBS! Vid av- eller ombokning av tid kontakta din klinik.
Ansvarig utgivare: Britta Schüllerquist