Hoppa direkt till huvudmenyn

Hoppa direkt till sidans innehåll

Skriv ut den här sidan Tipsa om den här sidan

Att ersätta förlorade eller saknade tänder

Kronor och fasader

När en tand är så trasig att den inte längre går att laga med fyllning kan den behöva slipas till och förses med en krona. Kronan ges samma form som en tand. Om nerven i tanden är inflammerad eller skadad måste tanden rotfyllas. För att sedan kunna fästa en krona på roten, måste man ibland först göra ett stift som sätts fast i roten och som kronan sedan fästs på. När tanden har en mindre skada kan man laga med plast eller med en fasad av porslin.

Tandstödda broar

Om man saknar eller måste ta bort en eller flera tänder, kan de luckor som uppstår ersättas med en bro. För att kunna sätta fast bron slipas de tänder till som gränsar till luckan och förses med kronor. Enkelt uttryckt är en krona som en hylsa som sätts fast över den tillslipade tanden. Med en bro menas att tandluckorna fylls ut med tänder som hänger utan rot och som sitter fast i kronorna som fästs på de tillslipade tänderna, därav namnet bro.

Kronor och broar på implantat

Om en förlorad tand ska kunna ersättas med en krona måste man göra ett implantat. Ett implantat är en titanskruv som opereras in i käkbenet där en tand har suttit. När implantatet har läkt fast, fungerar det som en rot som man kan fästa en krona på. Om inte tillräckligt många tänder finns kvar för göra en bro på tänder, kan man ofta göra en bro på implantat istället.

Avtagbara proteser

Ett annat sätt att ersätta förlorade tänder är att göra en protes med konstgjorda tänder som fästs med metallklamrar runt de tänder som gränsar till luckan.

Vad är bäst för mig?

Om ditt behov av tandvård är stort eller komplicerat kan du remitteras av din tandläkare till folktandvårdens specialisttandvård. De flesta behandlingar kan dock oftast genomföras på din vanliga klinik.

Behandlingsgång

  • Utredning som består av undersökning, röntgen och en noggrann kartläggning av din situation i munnen.
  • Ett eller flera behandlingsalternativ, inklusive kostnad, för behandlingar som kan utföras tas fram av tandläkaren.
  • Behandlingsalternativen presenteras och tillsammans diskuterar ni igenom vilket som passar dig bäst.
  • Om det finns infektioner i munnen får det behandlas innan bro och implantat utförs,
t ex behandling av tandlossning, utförande av rotfyllning.
  • För bästa långsiktiga prognos är det viktigt att följa rekommendationer om egenvård och regelbundna kontroller/stödbehandlingar hos tandhygienist/tandläkare.

Garanti

För dina kronor och broar som sitter fast är garantin 2 år och för de avtagbara proteserna 1 år. Garantin gäller endast ursprungskonstruktionen. Eventuella reparationer ger ingen ny garanti. Förutsättningen för att garantin ska gälla är bland annat att patienten väljer den vård och det material som behandlaren rekommenderar och att skadan som uppkommit inte beror på vårdlöshet eller yttre våld.

 

Ladda ner behandlingsråd som PDF här.

Mina favoriter

Du har inga favoriter ännu, klicka på stjärnan ovan om du vill lägga till en favorit.

Besöksadress

Folktandvården Gävleborg AB
Nygatan 18
803 20 Gävle

Hitta till oss

Postadress

Folktandvården Gävleborg AB
Box 581
801 08 Gävle

Faktureringsadress

Folktandvården Gävleborg AB
XX1784
FE987321
737 83 Fagersta

Kontakta oss

Växel: 026 - 15 76 10
Faktura- och frisktandvårdsfrågor:
026 - 15 78 56
E-post: ftv@regiongavleborg.se
OBS! Vid av- eller ombokning av tid kontakta din klinik.
Ansvarig utgivare: Britta Schüllerquist